ΟΣΠΡΙΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ

40865Οσπριάδα Κρήτης από 13 διαφορετικά όσπρια.

Τρόπος μαγειρέματος.

Υλικά

  • 300γρ όσπρια ανάμεικτα
  • 1 κρεμύδι ξερό
  • 3-5 κρεμυδάκια φρέσκα
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Λεμόνι
  • Κάρδαμο τριμένο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα όσπρια, από το προηγούμενο βράδυ, σε ζεστό νερό.

Την επομένη τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε δύο λίτρα νερό να βράσουνε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε την σούπα να βράσει για μία και πλέον ώρα. Ξαφρίζουμε τακτικά. Συμπληρώνουμε αν χρειαστεί χλιαρό νερό.

Κόβουμε τα κρεμύδια φρέσκα και ξερά, τα πράσα, το σέλινο σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά να βράσει η σούπα για 40 λεπτά περίπου ακόμα.

Στο τελευταίο 20λεπτο προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι κι αφήνουμε την σούπα να χυλώσει.

Σερβίρουμε στα πιάτα προσθέτοντας χυμό λεμόνι και τριμένο κάρδαμο.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ

ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

προτεινεται για σαλατα!

υλικα: 1 κιλο μαυρος γιγαντας Πρεσπων.

       2 κοκκινα κρεμυδια40658

       μαιντανο 1/2 ματσακι

       αλατι-πιπερι-ριγανι

       ελαιολαδο 500gr περιπου

       βαλσαμικο ή ξυδι

       ελιες 100gr

Βραζουμε 1,5-2 περιπου ωρες το φασολι σε νερο οπως τα μακαρονια. το ελεγχουμε αν εχει γινει παλι οπως τα μακαρονια. υποψιν οτι απο την φυση του το φασολι θα παραμεινει λιγο σκληρο,μην νομιζετε οτι δεν βραζει. σκοπος ειναι να μην μας διαλυθει στο βρασιμο αλλα να ειναι ατοφιο. το σουρωνουμε σε ενα σουρωτηρι, ψιλοκοβουμε τα υλικα.προσθετουμε σε αναλογιες της αρεσκιας μας τα μπαχαρικα,ολο το ελαιολαδο γιατι θα το ρουφηξει, το βαζουμε με το ταπερ στο ψυγειο για 3-4 ωρες να κρυωσει.

βγαζουμε...ανακατευουμε. εχουμε αντζουγιες ή καπνιστο τοννο για συνοδευτικο.τσιπουρο και....καλη σας ορεξη!!

υποψιν: το φασολι εχει γευση σαν καστανο οποτε μπορουμε να προσθεσουμε και ψημενα κομματακια καστανου εφοσον μας αρεσει.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΨΩΜΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΟΜΑΓΙΑ

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ: 2 κουταλιές της σούπας λουλουδομαγιά, 500-700 γρ. αλεύρι, 600 ml40636

νερό, αλάτι, ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Eτοιμάζουμε την προζύμη βάζοντας σε 150 ml νερό την μαγιά και αφήνουμε

να μαλακώσει για μία ώρα και παραπάνω.

Προσθέτουμε ακόμα 150 ml νερό, ζάχαρη, αλεύρι για να γίνει πηχτός χυλός.

Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει .

Βάζουμε ακόμα 300 ml ζεστό νερό και τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Πλάθουμε το ψωμί να γίνει μαλακό ζυμάρι, το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο

και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Υβριστά ή Εβριστά (Συρών)

Εκτέλεση συνταγής

 

Βάζουμε τα συρών σε ένα βαθύ σκεύος.

Ρίχνουμε βρασμένο αλατισμένο νερό πάνω από τα συρών.

Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία πετσέτα για 5-6 λεπτά, τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε

λιωμένο αγνό βούτυρο ή λάδι.

Είναι έτοιμα για σερβίρισμα με οποιαδήποτε σάλτσα θέλουμε ή με αραιωμένο στραγγιστό

γιαούρτι σε νερό με λίγο σκόρδο.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ40634

ΣΟΥΤΖΟΥΚ ΤΣΙΤΣΙ

Υλικά:

  • 400 γρ. ρεβύθια
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 ντομάτες
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  •  

Εκτέλεση:
Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια στο μούσκιο.
Βράζουμε τα ρεβύθια έως ότου αφρίσουν και αλλάζουμε το νερό τους.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε για 22 λεπτά, στη χύτρα.
Σουρώνουμε τα ρεβύθια, και τρίβουμε τα 150 γρ. από αυτά στο μπλέντερ.
Πλάθουμε τα τριμμενα ρεβύθια μαζί με τον κιμά, το αυγό, τριμένο κρεμμύδι, τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, σε μακρόστενα κεφτεδάκια.
Αφού αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια, τα τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο, ίσα που να κοκκινίσουν.
Βάζουμε στη χύτρα τα υπόλοιπα ρεβύθια, μαζί με τα κεφτεδάκια, τις τριμμένες τομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσει τα υλικά, κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά ακόμα.

comodo secure seal 113x59 transp

e-shop