ΤΟΝΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια

1 βάζο Καπνιστό Τόνο Αλοννήσου Alalunga σε ελαιόλαδο.

1 χυμό ντομάτας 500 gr.

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

1 μέτριο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο νερό. Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη να τη σβήσουμε, προσθέτουμε τον τόνο αφού πρώτα τον στραγγίξουμε από το λάδι και τον κόψουμε σε κομματάκια.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε μαζί με τα μακαρόνια. Συνοδεύεται και με τυρί τριμμένο.

ΙΝΔΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΡΕΒΙΘΙ

Υλικά: (για 8-10 άτομα)

2 φλιτζ. τσαγ. βρασμένα μεγάλα ρεβίθια

2 αυγά

¼ φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκ. κύμινο σπόρους (όχι καλά γεμάτο)

½ κουτ. γλυκ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (όπως σας αρέσει)

½ κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ.

2 κουτ. σουπ. πολτοποιημένο κρεμμύδι

1 κουτ. γλυκ τζίντζερ

1 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το ντιπ :

2 μέτριες ντομάτες

1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκ. ξύσμα λεμονιού

1 κουτ. γλυκ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι

μια πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση:

1. Ρίχνετε τα βρασμένα και στραγγισμένα από το νερό τους ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ μπλέντερ μαζί με τα αυγά και το αλεύρι. Γυρίστε τον διακόπτη και δουλέψτε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα μίγμα σαν πηχτή ζύμη κέικ. Αν είναι απαραίτητο προσθέστε λίγο νερό για να υποβοηθήσετε το άλεσμα.

2. Αδειάζετε αυτό τον παχύρευστο πολτό σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά ώστε να ενσωματωθούν μέσα στο μίγμα.

3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο πολύ καλά και με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε το μίγμα κουταλιά κουταλιά και το ρίχνετε μέσα. Τηγανίζετε τα «κεφτεδάκια» μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές. Τα ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να τραβήξει το λάδι τους.

4. Τα σερβίρετε με την σαλτσούλα ντομάτας την οποία ετοιμάζετε ως εξής: Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και την ζάχαρη. Τα πολτοποιείτε προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό και σερβίρετε σε μικρά μπολ.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

Υλικά για 4-6 μερίδες:

•500 γραμμάρια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς

•2 ξερά κρεμμύδια

•4 καρότα

•3 φλιτζάνια τριμμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ

•2 κουταλιές της σούπας ντοματοπολτέ

•200 γραμμάρια καβουρμάς

•ελαιόλαδο

•αλάτι

•πιπέρι

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε από την προηγούμενη ημέρα τους γίγαντες. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένετε και τους βράζετε για 45 λεπτά σε νερό χωρίς αλάτι. Όταν βράσουν, τους στραγγίζετε χωρίς να τους ξεπλύνετε. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε στην κατσαρόλα τους βρασμένους γίγαντες, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπολτέ διαλυμένο σε 3-4 κουταλιές νερό. Κόβετε τον καβουρμά σε μικρά κομμάτια. Τον ρίχνετε στην κατσαρόλα με τους γίγαντες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Αδειάζετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25-30 λεπτά.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΦΑΚΗ

Υλικά: ( για 8 άτομα )

 

2 φλιτζ. τσαγ. φακές ψιλές (βρασμένες και σουρωμένες)

1/2 φλιτζ. τσαγ. ρύζι γλασέ

1/ 2 κιλό αμπελόφυλλα ή τρυφερά φύλλα μαρουλιού

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. τσαγ ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ώριμη ντομάτα ψιλοτριμμένη

αλάτι

πιπέρι

μια πρέζα κύμινο

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα παραπάνω υλικά και την μισή ποσότητα ελαιόλαδο . Αν χρησιμοποιήστε φρέσκα φύλλα τα ζεματάτε μόλις για δύο λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό. Τα τραβάτε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν.

2. Παίρνετε ένα-ένα φύλλο στην παλάμη σας και βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Το τυλίγετε σφιχτά και τα αραδιάζετε το ένα κοντά στο άλλο σε μια κατσαρόλα.

3. Όταν τελειώστε τα σκεπάζετε με ένα βαρύ πιάτο για να μην μετακινούνται με το βρασμό και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μισό λίτρο νερό. Σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά Σερβίρετε να ντολμαδάκια ζεστά ή κρύα.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΡΟΔΙΤΙΚΑ

Υλικά

   Αμπελόφυλλα φρέσκα (200-300 γρ. είναι αρκετά)

   2 κούπες ρύζι καρολίνα

   1 ματσάκι μαϊντανό

   1/2 ως 1 ματσάκι δυόσμο (αν δεν έχτε φρέσκο, 2 κουταλάκια ξερό τριμμένο)

   1 κρεμμύδι μεγάλο

   2 μεγάλες ώριμες ντομάτες

   Αλάτι

   Πιπέρι

   Κύμινο

   Θυμάρι (ή θρούμπι )

   Ελαιόλαδο

               

Ετοιμασία

   Σε λεκάνη ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε τη ντομάτα, προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα.

   Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και θυμάρι (μη φοβάστε να βάλετε αρκετό από τα 2 τελευταία) και λάδι.

   Ανακατεύουμε καλά και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια τα ζεματισμένα αμπελόφυλλά μας.

   Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, αλατίζουμε ακόμα λίγο, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα, σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα, βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω, για να μην φύγουν τα ντολμαδάκια από τη θέση τους στο ψήσιμο, προσθέτουμε και νερό (σχεδόν όσο να τα καλύπτει ή και λιγότερο) και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1/2 ώρα ή 3/4 της ώρας (δεν ξέρω ακριβώς πόσο, γιατί εγώ συνήθως δοκιμάζω ενδιάμεσα).

Μικρές λεπτομέρειες:

Μπορούμε να στρώσουμε την κατσαρόλα με αμπελόφυλλα εάν φοβόμαστε μήπως κολλήσουν.

Εμείς στην οικογένεια πάντα βάζουμε κλαράκια από θυμάρι στον πάτο της κατσαρόλας για να το αποφύγουμε, αλλά κυρίως γιατί δίνει υπέροχο άρωμα.

Επίσης, εγώ γεμίζω πάντα μια ντομάτα και μια πιπεριά και – αν έχω- και ανθούς κολοκυθιάς, γιατί μου αρέσει το άρωμα που δίνουν στο όλο φαγητό.

Αν σας αρέσουν οι ξινές γεύσεις, μπορείτε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού πάνω από τα ντολμαδάκια πριν το μαγείρεμα, κι αυτό του πάει.

comodo secure seal 113x59 transp

e-shop